25 punokrvnih za Tustu

 

ZATEBE kudidijoti omotКUD Idijoti su bili punk sastav iz Pule. Osnovao ih је gitarist i frоntmen sastava Sаlе Vеrudа 2. veljače 1981. godine u Puli. Pravi veliki, inteligentni, buntovni i autohtoni punk bend. Koncerti su bili puni protesta, znoja, poga i urlanja sviju u sav glas himničkih punk simfonija. Jedan gura drugoga, hvata prvoga koji skače sa pozornice, treći te zalijeva pivom...a svi dižu jedni druge sa prljavog poda i osjeti se punk solidarnost i emocija. Malo znojava od vina i piva ali čista u svojoj dubini.

Godine 2011., pjevaču i ikoni benda Branku Črncu "Tusti" dijagnosticiran je rak pluća i grla, te sastav objavljuje da prestaje s aktivnim radom. Održano je nekoliko humanitarnih koncerata kojima su se prikupljala sredstva za pomoć u liječenju, međutim Tusta je od posljedica bolesti preminuo 14. listopada 2012. u 57-oj godini života.

Par dana nakon njegove smrti gitarist i osnivač KUD Idijota Sale Veruda izjavljuje kako sa Tustom umiru i KUD Idijoti te kako nikakvih promjena sastava neće biti, već da sastav definitivno prestaje postojati.

Četiri godine nakon smrti, na sam dan smrti izdana je ova opsežna ( 25 bendova, i to kakvih!) i hvale vrijedna kompilacija, posveta Tusti i bendu. Svi izvođači su odradili izvrstan posao i osjeća se povezanost i poštovanje prema ovim istarskim legendama, bez kojih punk u ex Jugoslaviji ne bi nikada isto zvučao.

Nenad Milić, koji je inicijator ovog projekta, ne krije oduševljenje što je ovaj posao konačno gotov i izašao u javnost:“Nakon dve godine mukotrpnog rada, logistike i organizacije, konačno smo priveli kraju ovu kompilaciju. Ovo je istorijski trenutak za sve nas koji volimo ovaj bend.”

Kompilacija će se prvo pojaviti u digitalnoj formi, a nakon toga slede CD i vinil, kao i promocije u svim većim gradovima bivše Jugoslavije. Ovo je zaista kapitalno delo na kojem učestvuje veliki broj muzičara, producenata, snimatelja, audio inženjera, promotera i najbolje od svega je što nismo mogli sve koji su imali želju da uvrstimo na ovu kompilaciju. To samo znači da vas u narednom periodu očekuje i Vol.2 na kojem će se takođe pojaviti još velikih imena” dodao je  Marko Ristić, ispred kuće  Nocturne Media koja je izdavač ove kompilacije.

 

Razni izvođači
Za tebe - A Tribute to KUD Idijoti
Nocturne Media (2016)

01. Horkestar - Preživjeti (We Remember Marjetto)
02. Lačni Franz - Ja sjećam se
03. Hladno pivo - To nije mjesto za nas
04. tito's bojs - Sjaj
05. Atheist Rap - Minijatura
06. Goblini - Marjane, Marjane
07. Dubioza kolektiv - Glupost je neuništiva
08. Fakofbolan - Kad sunce opet zađe
09. Superhiks - Mi smo ovdje samo zbog para
10. Novembar - Baj baj bejbe
11. Zablujena generacija - Ali nije još to gotovo
12. Gužva u 16-ercu - Maja
13. Rambo Amadeus - Bandiera Rossa
14. No Limits - Pisma o ribaru Marinu, Mari i moru
15. Messerschmitt - Za tebe
16. Six Pack - Bepo, vrati se
17. Psihomodo Pop - Nema više snifera
18. Red Union - Neću da radim za dolare
19. Antitodor - Vesna (ratna pjesma)
20. Grupa tvog života - Evropo pomozi
21. Pankrti - Blago
22. Smut - Hoćemo cenzuru
23. S.A.R.S. - Ja žuborim
24. Veterinari (stara postava Gustafa) - Tko zna
25. Puhački Orkestar Grada Pule - Rodna gruda

Slušanje cijelog materijala (YT kanal):

https://www.youtube.com/channel/UC601uhYM_5Yd9_zSacYas_w

 Recenziju pripremio: Marko Kova Kovačić