Možemo im staviti soli na rep

Salty Tails COVERAlbum koji me zadnjih tjedana uz Amity (tip Plamenova kamina) održava na životnoj temperaturi i pomaže odagnati zimu iz kostiju i maglene misli iz glave.

Radi se o mladim dečkima iz Rijeke (vidi vraga), oformljenih 2011. iz sastava Tvrdokorne mrlje.

Sviraju moderni jazz uz spajanje sa rockom, funkom, reggeom, psihodelijom i etnom. No, pustimo ladice, sviraju „jebenu“ glazbu, sviraju ono što čovjeku treba da bi bio čovjek.

Album je snimljen u čas posla, uživo i u tri dana kod Zvjezdana Ružiča (Highway Studio), koji je ujedno zaslužan za miks i produkciju. Treba svakako spomenuti i art work Mislava Lešića, kao dokaz da je likovnost nosača zvuka jedan od bitnih faktora koji zaokružuje umjetničku cjelinu albuma kao univerzalnog djela. Ponekad je likovna oprema presudna da u hrpetini radova baciš oko na dotični i pokloniš mu svoju pažnju i vrijeme. Tu se rijetko pogriješi.

Album je svjež, uzbudljiv, osjeti se stvaralački naboj i nema laži, kalkulacije, preseravanja. Trajanje od 36 minuta čini ga idealnim za LP, što bi volio dočekati i staviti vinil na gramofon, jer ovaj album to zaslužuje. Odraz je zrele sviračke i autorske stvarnosti ovih mladih ljudi iz hrvatske prijestolnice glazbe. Od jazza se ne živi, za njega se živi. Uvijek mogu pratiti neku estradnjaču, ali ni to nije život. Drago mi je da postoje i sa uzbuđenjem čekam novi susret, pogotovo uživo, ako ih put nanese u ove naše sjeverne krajeve.

Ovo su ta gospoda: Franjo Črnjarić (sopran i tenor saksofon), Leo Škec (električna gitara), Dorian Cuculić (klavijature), Vedran Jurdana (elektični bas) i Sandro Legan (bubnjevi). Autor većine skladbi je gitarist Leo Škec, posebno mu moram zahvaliti na zadnjoj „Blue 2“ u koju se odmah zaljubiš, a i na uvodnoj „Hitchina“, koja te poziva na ples i druženje.

Da se razumijemo, između njih dvije je također jazzističko vantjelesno iskustvo. Odnese te – što se i traži.

Preporuka: Obavezno nabaviti album. Album se može kupiti u trgovinama CD-a ili putem internet prodaje (iTunes, Amazon, Deezer itd.)

Ovako to izgleda u studiju:

Salty Tails - HITCHINA (Live studio session):

Recenziju pripremio: Marko Kova Kovačić