Tih večeri je duh Miles Davisa posjetio MSU

 

20170313 chuiRasprodana dva jazz koncerta hrvatskih izvođača…yeah!...nešto se pokrenulo…desilo se nešto novo…desilo se nešto kvalitetno…piše se povijest hrvatske suvremene glazbe. Obratite pažnju nachuite uši!

Utorak, 28. veljače i srijeda 1. Ožujka 2017. Od 20 sati
Dvorana Gorgona, Muzej suvremene umjetnosti
Jazz orkestar HRT-a
Chui: Toni Starešinić, Vojkan Jocić, Janko Novoselić
Andreas Marinello, dirigent

Trio Chui jedinstvena je pojava na našoj glazbenoj sceni, kao što je njihova suradnja s Jazz orkestrom HRT-a posebna i intrigantna. Zanimljivo je čuti kako skladbe vođe sastava Tonija Starešinića, ili one koje je napisao u suradnji s članovima sastava, a objavljene su na njihova tri albuma u izdanju Dancing Beara: Chui, The Second Arrival i Third Sun From The Stone, zvuče u orkestralnim obradama. Da bi zvučale osebujno i zadržale izvorni duh pobrinuli su se aranžeri: šef-dirigent Jazz orkestra HRT-a Andreas Marinello te članovi Luka Žužić i Joe Kaplowitz koji su vodili računa o karakteru njihove glazbe, a ona se zasniva na spoju suvremene klupske plesne glazbe i jazza, elektronike i rock'n'rolla. Taj simpatični animirani lik prozvan Chui suvremen je, urban, tehnološki freak, ali i retro tip koji poznaje, poštuje i ne zanemaruje tradiciju. Ujedno, nježan je, pažljiv i samozatajan, a istodobno agresivan, žestok i prodoran. U kreiranju svojeg jezika on se upušta u eksperimentiranje raznim elektroničkim glazbalima, samplovima i programiranjima, što mu donosi velike soničke mogućnosti. To, kao i uzbudljivi klupski i festivalski nastupi, utjecalo je na veliku popularnost Chuia koja ne blijedi već gotovo pet godina.

 

Trio od samog početka djelovanja dobiva odlične kritike. Na koncertnoj promociji novog albuma Chui je rasprodao zagrebačku Tvornicu kulture, nakon čega je uslijedio i rasprodani Vintage Industrial Bar, a promotivna turneja albuma „Third Sun From The Stone“, koji je proglašen za domaći album godine što do sad nije uspjelo ni jednom jazz sastavu u Hrvatskoj, te je bio nominiram za nekoliko nagrada Porin, imala je svoj vrhunac na fantastičnom nastupu na INmusic Festivalu na kojem su zasjenili ostale izvođače prvog dana festivala. Šarolik stilski glazbeni spektar omogućio je Chuievcima da nastupe na najvećim regionalnim festivalima jazz, rock i alternativne glazbe, između ostalih na Dimensions Festivalu, INmusic Festivalu, Zagreb Vip Jazz Festivalu, Liburnia Jazz Festivalu, ZEZ ciklusu, festivalu Žedno uho, Jazz Timeu Rijeka i Free Music Festivalu. Na nekima od tih manifestacija nastupili su kao predgrupa uglednim sastavima kao što su Medeski Scofield Martin & Wood, Etienne Mbappé & Su La Take, DKV Trio, Hamid Drake, Ken Vandermark & Kent Kessler, Volcan - Gonzalo Rubalcaba, Giovanni Hidalgo, Jose Gola & Horacio Hernandez, Tarana... Chui su jedini hrvatski predstavnik ove godine na Eurosonic Noorderslagu, najvećem europskom showcaseu koji se održava u Nizozemskoj, a nastupili su kao hrvatski predstavnici i na Kaunas Biennalu, najvećem baltičkom biennalu koji se održava u Litvi. Trenutno rade na novom albumu čije su prve zvukove javnosti predstavili u pjesmi „Tebi putujem“ na kojem ostvaruju suradnju sa glazbenom divom Josipom Lisac.

Poslušajte finale prvog koncerta:

 

Novi singl Chui i Josipa Lisac:

 

Recenziju pripremio: Marko Kova Kovačić

Save

Save