U skladnom braku s glazbom

Irena Giorgi Enas album coverNakon dobrih reakcija na singlove "Neka svemir presudi" i "Baby Universe", pulski glazbenici i supružnici Irena i Mauro odlučili su se na snimanje albuma prvijenca pod nazivom "Ena's".

Okupivši istarske glazbenike u rovinjskom studiju L.A., početkom 2015. započelo je snimanje pod produkcijom Denisa Budima. Osim Ireninih vokala i Maurovih gitara, doprinos u zvuku albuma dali su sljedeći glazbenici: Zoran Milan (bubanj), Davor Milovan (bas), Nenad Mirt (kontrabas i fretless bas), Alen Spada (akustična gitara),Kristian Terzić (klavijature), Miron Hauser (trombon), Branko Sterpin (truba), Predrag Ljuna (usna harmonika), Renato Orbanić (tenor saksofon) i Snježana Demarin (prateći vokal).


Autorstvo pjesama najvećim dijelom potpisuje riječka kantautorica Meri Trošelj (Neka svemir presudi, Tamni biser, Sedam dana, Zadnji ples, Dođi i Teško je). Ostale pjesme potpisuju Jadranka Stojaković (Baby Universe), Toni Pernić (Zar se noćas opet ljutiš) i sami Irena  i Mauro (Još uvijek volim te i Summer tune). Aranžmane navedenih pjesama potpisuje Mauro Giorgi uz koaranžerstvo Denisa Budima, Alena Spade i Mirona Hausera. Remix pjesme "Zar se noćas opet ljutiš" uradak je pulskog dj producenta Denisa Goldina. Zvuk albuma temelji se na dominaciji finoće i suptilnosti Merinih tekstova i melodija u kojima se Irena emotivno i vokalno pronašla.

Pjesme su uglavnom pop karaktera uz povremeno koketiranje sa bluesom, rockom i swingom uz naglasak na Ireninu vokalnu interpretaciju te Maurove gitare. To je onakav pop kakav nam treba u eterima i na pozornicama. Inače vrhunski „gažeri“ snimili su dubok i emotivan autorski materijal koji je vrijedan pažnje. Poseban je Irenin glas, zagasite boje i blago napukao, životan i uvjerljiv. Meni su se posebno dodirnule „Tamni biser“ i „Neka svemir presudi“, a zadnja numera, stanoviti remix Denisa Goldina mislim da narušava duh albuma, ali…
Drugačija i jedina instrumentalna pjesma ovog materijala je "Summer tune" na kojoj se Irena predstavlja u ulozi flautistice. Specifičnost pjesme je u korištenju looping tehnike kojom Mauro vlada svirajući gitare, bas gitaru te beat box. Navedena tehnika temelji se na nasnimavanju glazbenih fraza uživo te reproduciranju istih. Live looping inače je temelj koncertnih solo nastupa Irene i Maura.

- Da nije bilo Meri Trošelj, ne bi bilo ni ovog albuma, rekla je na siječanskoj promociji alcuma  Irena Giorgi, ustupivši zatim pozornicu ovoj kantautorici koja je na akustičnoj gitari izvela dvije svoje ljubavne pjesme.

Ljubav je tvoja tamni biser…

Recenziju pripremio: Marko Kova Kovačić

Save