P1270288Zahvaljujući POU Dugo Selo i KUD-u Preporod, Dugo Selo se i ove godine priključilo Noći muzeja, koja se održava po dvanaesti put. Iako bi mogli ovo komentirati i sarkastično, jer Dugo Selo je grad bez muzeja, nećemo se ovaj put baviti tim jednim od žarišnih problema kulturnog i društvenog života grada, već pohvaliti organizatore što su usprkos tom krucijalnom problemu za ovakvu vrstu manifestacije uspjeli Dugoselcima prirediti zanimljivu večer.

 

Mogla bi se ova noć proglasiti i Noći šetnje, jer je publika u dobro odmjerenoj satnici imala priliku šetati od jedno do drugog pa trećeg odredišta, i na svakom od njih se upoznati s izlošcima i s programom, a usput se i zabaviti, počastiti i međusobno družiti.

Centralna tema večeri bila je dugo pripremana izložba "Kamo je nestao slonić" posvećena Tvornici posuđa i emajla Gorica. Tako smo na prvoj stanici "muzejske" turneje u Maloj galeriji imali priliku razgledati izložbu umjetničkih djela nastalih na likovnim kolonijama u "Gorici". Tom se je prigodom Nada Kozić prisjetila dana stvaranja tih djela i poznatih umjetnika koji su sudjelovali u stvaranju djela na emajlu, od gostujućih Ede Murtića i Vere Dajht Kralj, do i danas aktivnih u LUDS-u Vere Tomić, Zorice Balije i Ive Ostojića. Okupljene je povodom početka Noći muzeja pozdravio i zamjenik gradonačelnika Pavo Jakovljević, a Dragica Pjevac je pročitala jednu pjesmi otisnutu na emajlu pokojnog Tomislava Galea.

Nakon okrijepe, večer je nastavljena u predvorju KUD-a Preporod, koje se pobrinulo za obilježavanje teme Noći muzeja u Hrvatskoj, a to su  glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo, s ciljem ukazivanja na važnost prikupljanja,  očuvanja i prezentiranja najširoj javnosti,  materijalne i nematerijalne kulturne baštine. Tim povodom  KUD Preporod izložio je glazbala u svom vlasništvu koja su kroz brojne godine prikupljana i sačuvana od propadanja, a koja već samom svojom pojavom i oblicima pričaju povijesnu priču.
Mario Mlinarek, predsjednik KUD-a Preporod proveo nas je pričom kroz povijest tambure od njenog pojavljivanja u našim krajevima, preko upoznavanja s porijeklom (izložene su bile tambure Farkaš, Janković i Srijemske tambure, između ostalih), razvojem glazbala i različitosti, zvučnosti i melodičnosti a tamburaški sastav Preporoda dočarao je uživo zvuk tambura tradicionalno dobrom svirkom. Uz njih su nas glazbenom poslasticom počastile i članice zbora KUD Preporod.

Nakon službenog dijela programa prisutni su se mogli okrijepiti ukusnim pecivima i svježe kuhanim vinom, čiji miris je ispunjavao prostore predvorja.
Građani su mogli pogledati i novoobnovljene prostorije društva i samu dvoranu u kojoj je završena 5. faza obnove, a pri tome se moglo vidjeti i svježe postavljeno filmsko platno koje je stiglo zajedno s novim kino-projektorom, kao najava povratka filmskih programa u naš grad.


Stotinjak metara dalje, u prostorima POU Dugo Selo, mogla se potom razgledati izložba posvećena samoj Tvornici posuđa i emajla Gorica. Nostalgija je gledala na prisutne sa svih strana, od fotografija na zidovima, novinskih članaka o tvornici, ali ponajviše iz sačuvanog posuđa koje se nekada proizvodilo u Dugom Selu. Ravnatelj POU Nenad Haleuš pozdravio je prisutne upravo s tom dozom  nostalgije prepustivši izlošcima neka govore sami za sebe, s nadom da to neće biti posljednje izlaganje tih eksponata, već da će se moći pronaći još vrijedne građe vezane za nekada najvažniju dugoselsku industriju, te je time sačuvati od zaborava.
Uz druženje nakon službenog dijela programa, moglo se je počastiti kolačima i narescima posluženima u originalnom Goričinom posuđu, popiti kavu iz starih Goričinih džezvi, natočiti vino iz Goričinih vrčeva a samo pogledom smo mogli kušati i jedno jaje na oko u staroj Goričinoj tavi.
Ukoliko ste propustili priliku vidjeti dio dugoselske povijesti, grešku možete ispraviti već danas od 9:00 - 15:00, a izložba će u POU Dugo Selo biti otvorena i idući tjedan.

Pripremio: B.Š.