012E473D143 9D9E 94AD B1A5 9FE7750763D8Danas je u Oborovu održana komemoracija povodom 73. obljetnice Oborovske bitke. Bitka je to u kojoj su 29. ožujka 1944. na prilazima Oborovu tijekom Drugog svjetskog rata,  partizanske postrojbe bile na brisanom prostoru opkoljene od strane vojske tzv. NDH. U toj bitci poginulo je oko 150 partizana.
Brojnim okupljenima, na pomalo zapuštenom spomen obilježju, obratio se u ime Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Dugog Sela i općina Brckovljani i Rugvica Marijan Krivec, u ime domaćina vijećnik u Općinskom vijeću Rugvice Darko Hrdan, te Mladen Matijašec potpredsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH.


U svim je govorima istaknuta važnost antifašizma i očuvanja vrijednosti koje nam je on donio, posebno kao temelj suvremene Hrvatske, te se ne treba sramiti tog nasljeđa već ga s ponosom nositi.
Uz brojne uzvanike među okupljenima su se našli i načelnik Općine Brckovljani Željko Funtek, dogradonačelnik Dugog Sela Pavo Jakovljavić, dugoselski gradski vijećnici Jasminka Kokot Bambić i Stjepan Bertek, te gosti iz Zagreba, Siska, Ivanića, Novoselcaa, Čazme i brojnih mjesta Zagrebačke županije.
Delegacije su položile vijence, cvijeće i zapalile svijeće u spomen na poginule i preminule borce.
Kulturno umjetnički dio programa ispunili su svojim nastupom Zbor zagrebačke antifašističke organizacije poznatim antifašističkim pjesmama, te  KUD „Tančec“ iz Jalševca Nartskog pjesmama iz svog zavičajnog repertoara.