p7180027F62307E6 AEEB 5757 731C 1A5A534F43A5

Zbog mnoštva nakupljenog materijala koji je čekao da se stiša bura izbora i postizbornih preslagivanja, danas je održana 2. sjednica Gradskog vijeća koja je imala 26 točaka, a kada se uz to nadodaju i neke podtočke i pauza na zahtjev zastupnica zbog pada koncentracije, protegla se na više od pet i pol sati.
Svi zainteresirani mogli su pratiti živi prijenos na YouTube kanalu čiji link se nalazio i na našim stranicama. (Snimku sjednice možete pogledati na LINKU.)

Glavna točka obilnog dnevnog reda bilo je drugo uravnoteženje (rebalans) ovogodišnjeg gradskog proračuna.


Voditeljica Odjela za financije Marica Knezić pojasnila je kako je glavni cilj rebalansa uz sitne preraspodjele unutar pojedinih stavki otvaranje nove stavke, u iznosu 820.000 kuna, za nabavku besplatnih udžbenika za sve osnovnoškolce s područja Grada. Ovaj iznos, pojasnila je Knezić, predviđen je kao pomoć roditeljima u nabavci udžbenika, a udžbenike će Grad nabaviti temeljem javne nabave i prema zacrtanim rokovima, iako stisnutim,  sve bi trebalo biti gotovo prije početka školske godine. Onim roditeljima koji su već kupili udžbenike Grad će vratiti novac po prikazanim računima, a prikupljanje podataka i dostavu Gradu podataka o tome kome će novac biti vraćen dužne su obaviti osnovne škole.
Od ostalih bitnih stavki je osiguran iznos od 420.000 kn za obnovu Prozorske ulice, osigurana su sredstva i za uređenje turističkog ureda u Kolodvorskoj ulici (prostor Male galerije) a umjesto u Kopčevcu gdje se i dalje ne može osigurati potrebno zemljište za dječje igralište, sredstva će se preusmjeriti u izgradnju istog u Prozorju, uz obećanje da se svim silama i dalje radi na potrazi za zemljištem na području Kopčevca.
U programu je izrada projekta buduće nove zgrade Pučkog učilišta i podzemne garaže koja će se ispod nje i sadašnjeg rukometnog igrališta koje će biti uređeno kao gradski trg.
Vijećnici su izmjene proračuna podržali jednoglasno
Od ostalih točaka usvojena su godišnja izvješća Pučkog otvorenog učilišta, Dječjeg vrtića, Gradske knjižnice (prilikom kojeg je v.d. ravnatelja Predrag Topić uručio gradonačelniku bistu Josipa Zorića, djelo Roberta Samardžića koji je napravio seriju istih po narudžbi Gradske knjižnice), Glazbene škole i Sportskog centra.
U većini točaka vodila se i rasprava u kojima je vijećnike uglavnom zanimala priča o plaćama i financijama.
U drugom dijelu sjednice gdje su raspravljane komunalne stvari pod ingerencijom Marija Vinka rasprava se vodila uglavnom oko želja i mogućnosti grada u realizaciji nekih projekata. Pročelnik za društvene djelatnosti Veljko Bertak podnio je prijedloge izmjena i dopuna programa javnih potreba u sportu, kulturi  u predškolskom i školskom obrazovanju te socijalnoj skrbi.
Donešena je odluka i o visini naknade za gradonačelnika bez zasnivanja radnog odnosa, te o raspoređivanju sredstava za financiranje političkih stranaka i gradskih vijećnika. Usvojeni us prijedlozi Odbora za izbor i imenovanja za popunu gradski odbora, povjerenstava  i komisija.
Svi materijali sa sjednica nalaze se na službenim stranicama grada pa tamo možete proučiti odluke koje su vijećnici izglasali.
Pitanja na aktualnom satu uglavnom su se bavila proceduralnim i financijskim stvarima grada, jer se novi vijećnici tek uhodavaju u rad Vijeća, dok od zanimljivijih rasprava ističemo pitanje Anđelke Knezović Svetec oko ograđivanja dječjeg igrališta u Ulici Ivana Gorana Kovačića, za što je dobila potporu gradonačelnika Paniana i pročelnika Vinka, te prijepore oko smjene Upravnog vijeća Dječjeg vrtića, pri čemu je gradonačelnik izjavio da je to njegovo zakonsko pravo i da je postavio novo vijeće kako ne bi bilo nastavaka pritisaka koje se vršilo na prijašnji saziv istog. Puno je pitanja bilo i oko parkiranja u gradu, a dogradonačelnik Tominac i pročelnik Vinko rekli su da se razmatraju brojne opcije pogotovo vezane i za rekonstrukciju željezničkog kolodvora i da se pokušava iznaći najbolje moguće rješenje u ne baš idealnim uvjetima i prostornim mogućnostima grada.