p7080001559B2EBC AA6C 26C9 84C1 F8F843440E85Prigodnim i raznovrsnim programom obilježena je deseta obljetnica postavljanja stope sv. Martina u Dugom Selu, te početka njegovanja martinjske tradicije povezane sa brojnim drugim gradovima u Hrvatskoj i Europi. Nakon pozdravnog govora gradonačelnika Nenada Paniana u Gradskoj vijećnici, te glazbenog nastupa virtuoza Glazbene škole Dugo Selo, više o samoj povijesti te tradicije, od same ideje  i svrhe do njenog razvoja i daljnih planova govorila je u svom predavanju "10 godina martinskih stopa" dr.sc. Antonija Zaradija Kiš. Ispričala je među ostalim poveznice puta sv. Martina od njegovog navodno rodnog grada Szombathelya u Mađarskoj do Toursa u Francuskoj gdje se nalazi njegova grobnica. Zbog toga su ta dva grada nositelji projekta ove poglavito turističke priče, no Dugo Selo je osim po tome što je u njemu postavljena prva stopa (od trenutno 16) u Hrvatskoj također preuzelo i ulogu nositelja tog projekta kod nas.


Da priča oko njegovanja martinjske tradicije ide i novim koracima dalje najavila je gradska predstavnica Zvjezdana Budor Klarić predstavljanjem projekta "NewPilgrimAge" - EU Projekt Interreg Centralna Europa 2014-2020 - promocija martinske kulturne baštine Grada Dugog Sela u suradnji sa 4 europske zemlje (Italija, Mađarska, Slovenija i Slovačka).
Nakon toga se obilježavanje obljetnice preselilo na Martin breg, gdje je proslava nastavljena u organizaciji TZ Dugo Selo i Vinogradarsko-vinarske udruge Terra Sancti Martini. Tamo su okupljene pozdravili predsjednik udruge vinara Boris Mahač i gradonačelnik Nenad Panain, a nakratko je svoje dojmove i impresije suradnjom s Dugim Selom od prve godine do danas iznjela i  predsjednica Kulturnog centra sv. Martin Hrvatska prof. dr. Ines Sabotić.
Kulturni program upotpunilo je KUD Preporod svojim Koledaricama i plesačima koji su po žarkom suncu uspjeli otpjevati i otplesati program koji je oduševio publiku.
Na kraju su vinarima podijeljena odličja za najuspješnija vina protekle berbe. Miroslav Škrlec osvojio je čak 6 zlatnih medalja i osvojio nagradu za najbolje vino godine.
Uz degustaciju vina i vinskog gulaša, posjetitelji su u gradskoj kleti mogli razgledati umjetnička djela nastala u 2016. godini na likovnoj koloniji posvećenoj obilježavanju 1700 godine rođenja sv. Martina.