canvasDvanaestu Noć muzeja koja će se diljem Hrvatske održati 27. siječnja 2017. od 18.-01. sati iza ponoći, obilježit će tema Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo, kojom se želi ukazati na važnost prikupljanja,  očuvanja i prezentiranja najširoj javnosti,  materijalne i nematerijalne kulturne baštine, koju brojni muzeji i druge ustanove baštine u svojim zbirkama, ali i iznimnog utjecaja koji je imala glazba i glazbeni stvaraoci kroz povijest do najsuvremenijeg doba.


Usprkos nedostatku muzeja u našem gradu, i Dugo Selo će zahvaljujući POU Dugo Selo i KUD Preporod sudjelovati u ovoj popularnoj manifestaciji.
Glazbena tema Noći muzeja obilježit će se u predvorju dvorane Preporod, gdje će biti izloženi tradicijski instrumenti u vlasništvu KUD Preporod. Članovi KUD-a muzicirat će na nekim od instrumenata, a prigodni program izvest će i vokalni sastav društva.
Ipak, glavni događaj dugoselske Noći muzeja 2017. biti će sjećanje na našu povijest vezanu za Tvornicu posuđa i emajla Gorica. Po prvi puta ćemo nakon 20 godina od gašenja tvornice imati priliku vidjeti brojne memorabilije vezane za ono što je prije toga činilo žilu kucavicu grada.


Pučko otvoreno učilište Dugo Selo - PROGRAM

18:oo - 23:00 h    - Mala galerija, Kolodvorska 3
Izložba umjetničkih djela u emajlu
Izložba umjetničkih djela nastalih u nekadašnjim pogonima Tvornice posuđa i emajla GORICA, od materijala koji je korišten u proizvodnji - lim, emajl. Izložba će biti postavljena u prostoru Male galerije u Dugom Selu, u Kolodvorskoj ulici 3. Izložena djela su iz zbirke Pučkog otvorenog učilišta nastala između osamdesetih i devedesetih godina, te iz privatnih zbirki.

20:00 - 24:00 h    - POU Dugo Selo, Zorićeva 21a
izložba proizvoda Tvornice Gorica
Pučko otvoreno učilište u svom prostoru izlaže prikupljene proizvode bivše Tvornice posuđa GORICA - emajlirano posuđe i pripadajuće upotrebne predmete u domaćinstvu. Izložba je prikaz proizvodnoga programa, očuvanih proizvoda koji su još u upotrebi iako su proizvedeni prije 2-3 desetljeća. Uz izložbu proizvoda postavlja se izložba fotodokumentacije. Izlažu se fotografije s prizorima iz rada bivše tvornice i tekstovi - zapisi iz novina. Tijekom večeri događat će se primjena nekih proizvoda za posjetitelje - kuhanje kave, čaja i sl. iz sačuvanog posuđa.

19:00 - 23:00 h    - Dvorana Preporod, Zorićeva 19
Izložba tradicijskih glazbenih instrumenata
U Noć muzeja 2017. uključena je i tema glazbe. U neposrednoj blizini Učilišta, u predvorju dvorane PREPOROD, postavlja se izložba tradicijskih instrumenata - TAMBURA FARKAŠ, JANKOVIĆ I SRIJEMSKIH TAMBURA. Glazbala su u vlasništvu KUD-a PREPOROD. Prigodom izložbe članovi KUD-a muzicirat će ne nekim od izloženih glazbala, a vokalne sastav izvest će prigodni program.

Izvor: Stranica Noć Muzeja


Naš suradnik Marko Kovačić primio je povodom najave tog događaja poruku sa sjećanjem jednog bivšeg djelatnika "Gorice" iz Krapinskih Toplica:

"To je bio moj prvi ozbiljni posao. U Gorici sam radio punih 12 godina. Od 1975 do 1987. godine. Počeo sam raditi kao snimač norme u studiju rada, zatim kao referent za izradu i održavanje alata u pripremi rada.
Iza toga sam radio na zamjeni šefa transporta - imali smo 6 vlastitih autobusnih linija, nekoliko kamiona, par kombija te nekoliko luksuznih automobila. Imali smo vlastitu automehaničarsku radionu. Imali smo vlastiti željeznički ulaz u tvornicu gdje smo  mogli primiti nekoliko željezničkih vagona na utovar i istovar. 
Iza toga sam bio poslovođa  na samom kraju proizvodnje tzv. montaža i pakovanje posuđa. Tu je radilo oko 160 žena i  oko 20 muških. Inače firma je imala oko 1500 radnika, (oko 900 žena i 600 muških). 
Zatim sam radio kao samostalni referent nabave. Zadnje dvije godine sam radio kao šef nabave i uvoza. Bili smo jedna od prvih firmi koja je uvela kompjuter u ono doba što je bila rijetkost i u gradu Zagrebu. Sve u svemu bilo mi je lijepo i rado se sjetim tih dana i svojih radnih kolega."
Marijan Novosel

Sigurni smo da u našem gradu ima mnogo bivših "Goričanaca" koji će se s radošću prisjetiti prošlosti i susresti s bivšim kolegama, te vas sve pozivamo da posjetite ovu manifestaciju prožetu duhom nostalgije i povijesti Dugog Sela.