Uvod nultoj objavi

16176383 1303496586373615 724797867 nNova i kvalitetna domaća glazba u Hrvatskoj postoji. Ona ne ispunjava radijskie play liste, stranice tiskanih medija i gledane termine nacionalnih TV koncesionara. Čast izuzetcima, ali bendovi/kantautori ne snimaju albume za samo jedno predstavljanje u specijaliziranoj emisiji i gotovo, nastavljamo sa golden hits of all time.

Formatirani radio vrti od 300-600 glazbenih brojeva godišnje, što je ravno mentalnoj torturi. Sve to dovodi do slabljenja scene, izostanka posjećenosti koncerata i u konačnici otvara put „šundu“, instant glazbi i padu kriterija kod novih generacija, najvećih konzumenata glazbe.

Stoga će ova rubrika na novo pokrenutom nezavisnom portalu dugoselo.com biti više afirmativna, više ću hvaliti i promovirati izvođače i njihove uradke, birat ću ono što treba čuti i vidjeti, a ono što ne valja neću niti dotaknuti, osim ako ozbiljno ne ugrožava glazbeni okoliš i zdrav razum.

 

TOMISLAV GOLUBAN

KAJ BLUES ETNO

Spona music, 2016

16229992 1303497259706881 1518286036 oAlbum Kaj Blues Etno izašao je 21.10.2016., isti dan je i koncertno promovirna u sesvetskom Forum Jazz Caffeu, kod legendarnog Dede.

Tomislav Goluban uz malu pomoć 40-tero glazbenika i svoje usne harmonike snimio je osmi studijski materijal koji funkcionira i lokalno i globalno. Mogu ga slušati u zagorskoj birtiji i u blues lokalu u Memphisu ili okupljalištu world music štovatelja u Tokiju.

Goluban je izvrstan marketing menađer i organizator, napravio je sjajan izvozni proizvod i već dugo nosi titulu glazbenog ambasadora Zagorja, što su tamošnje kulturne institucije prepoznale i podržale.

Album je podjeljen u tri glazbeno tematske cjeline, gdje su vješto ukomponirane tradicionalne teme i autorske kompozicije. Ima tu svega vraga, a najviše pozitivne energije, osjeti se domaća i prijateljska atmosfera među brojnim umjetnicima koji su sudjelovali u snimanju. Slušajući materijal pričini vam se da je sva ta vesela ekipa iznenada ušla u sobu i krenula u ludi kaj, blues, etno session. Kao i kod života album nas vodi od euforije do tuge, od pijanstva do ljubavi i natrag.

Goluban uvodi legendu Adalberta Turnera Jucija kao ravnopravno zastupljenog vokalnog solistu, koji fantastično funkcionira u Golubanovoj glazbi i izdiže je na jedan novi nivo, posebne su Črv i planjka i Tebe imam rad sa KAJ djela. BLUES dio obilježavaju; spoj ritma mašina ursusa i fergusona i zaigrane usne harmonike u kompoziciji Traktor, te opet hipnotički spoj Golubanovog usnjaka, Jucijevog vokala i tambure Miroslava Evačića u Tambura boogiju. ETNO dio donosi autorsko izvođačku suradnju sa Nikolom Santrom u haustorovskoj temi Vrata, kroz Crveni tepih sa lakoćom su zaplesali Damir Halilić Hal, Damjan Grbac i domaćin, a da bez ljubavi život ne vredi u to su me uvjerili Ivana Kurs Podvorec kao sjetno zaljubljena vokalna solistica i senzualna Tomislavova usna harmonika u kompoziciji Život mi je kakti nočka, pri kraju albuma.

Krajem siječnja Tomislav i ekipa iz Lepoglave odlaze u Memphis na International Blues Callenge ( od 31. siječnja do 4.veljače), kao predstavnici Hrvatske među 300-tinjak bluesera iz cijeloga svijeta. Sretno.

Link na izvođaća

Link na Youtube album

Pripremio: Marko Kovačić Kova