Nastavlja se suradnja Živog Ateljea DK sa CK SK (Centar kulture Stari krovovi) u Dugom Selu.
16904736 1748538548809133 5850566106003254919 oOvaj put pozivaju vas na izložbu akademske slikarice Ive Valentić, vezana za Dugo Selo preko bake, djeda i majke. Pozivaju nas na izložbu u Dugom Selu da pređemo granice tradicije, vremena, prostora i predrasuda, slijedeći linije povučene kineskim tušem na rižinom papiru, u tehnici koju je usavršila na prestižnoj umjetničkoj akademiji u Beijingu nakon studija slikarstva u Veneciji.
Izložbu možete posjetiti u petak, 3. ožujka od  19:00 sati.

Saša Kralj napisao je predgovor ovoj izložbi:

"Umjetnost je dekoracija ili komunikacija. Često ta razlika ovisi o svjesnom angažmanu sudionika – umjetnika i gledatelja. Umjetnik osvješćuje želju za komunikacijom, dakle ne skriva se od odgovornosti. S druge strane gledatelj istražuje, sluša, čita i osvještava otvaranje svojih osjećaja te dopušta mogućnost preslagivanja unutarnjeg bića često sputanog predrasudama. Predrasude i bijeg od odgovornosti su dvije strane zida koji onemogućava interferenciju (komunikaciju) i ostavlja umjetničko djelo na nivou dekoracije.

Lynne Mc Taggart, znanstvenica i spisateljica, kaže da je svijest tjelesna pojava, a ne samo moždana. Tehnika kineskog tuša na rižinom papiru, nasljeđe kineskog tradicionalnog slikarstva i kaligrafije (Iva Valentić je nakon studija slikarstva u Veneciji baš to studirala na prestižnoj akademiji u Beijingu), upravo je ta tjelesna manifestacija svijesti i života izražena linijom. Iva kaže: “Svatko ima svoju liniju i ja bih htjela da svi ljudi naprave liniju i na taj način komuniciraju.”

4 tjedan kineske kulture4U zagrebačkim kinima još uvijek se prikazuje američki film “Dolazak”, snimljen prema djelu Teda Chianga “Priča o tvom životu”, u kojem je kaligrafska komunikacija semantičkim simbolima konačno prodrla i u našu euro-amerikaniziranu pop-kulturu. Film zapravo ispada jednostavan priručnik za iskustveno čitanje Ivinih kratkih priča na rižinom papiru: pronađite početak linije, vizualizirajte pokret tijela i uma koji je stvarao tu liniju i dopustite vlastito intimno iskustvo da se s tim poveže, kao u plesu s partnerom.

Ivin umjetnički proces je meditativan i intuitivan. Ona ga opisuje kao “balans impulsa i kontrole”. Taj proces je univerzalni vizualni izraz komunikacije suštine.

U svijetu povijesti umjetnosti možda je to najbolje sažeo Augusto Boal u svojoj “estetici podtlačenih” : “Za pristup tim ultimativnim i jedinstvenim realnostima mi imamo umjetnike čije estetske aktivnosti – dakle aktivnosti vezane za osjetila – bilježe jedinstvenosti i pomažu našoj spoznaji prave Stvarnosti koja je uvijek jedinstvena. U umjetnosti, tom Estetskom Procesu, kao i u Umjetničkom Djelu, završnom činu Umjetničke Proizvodnje, ljudska bića ostvaruju kontakt sa stvarnošću – kao u strastvenom ljubavnom zanosu ili u deliriju.”

Kratke priče Ive Valentić najbolje je čitati otvorenim okom srca."

Save

Save