2017 posudionicaPrije nekoliko dana Hrvatski Crveni križ predstavio je svoj humanitrarni projekt  “Posudionica medicinskih i ortopedskih pomagala HCK”, a zaštitno lice kampanje je zlatna paraolimpijka Sandra Paović. Motiv projekta je loša situacija s dostupnosti medicinskih i ortopedskih pomagala osobama s invaliditetom čime im se značajno otežava život i stavlja ih se u neravnopravan položaj u odnosu na ostale građane.

Uz to, ovim projektom želi  se postići da dostupnost invalidskih pomagala bude ujednačeno dostupna diljem Hrvatske. Dugo Selo zahvaljujući svom Crvenom križu već duže vrijeme ima ovakav projekt, no broj pomagala je ograničen i ne mogu se zadovoljiti sve potrebe. Stoga prenosimo poziv ravnateljice GDCK-a Dugo Selo Gordane Kocaj na sudjelovanje u ovoj akciji:

Crveni križ Dugo Selo već duži niz godina obavlja posudbu raznih ortopedskih pomagala. Teško je reći od kada to traje, jer su naši sugrađani uz odjeću i obuću  znali donirati i razne predmete koje im više nisu bili potrebni, a pretpostavljali su da će Crveni križ naći kome treba. Najčešće je riječ o pelenama za odrasle, ali našle su se tu i štake, hodalice, poneka ortoza i ostalo. Neka pomagala stizala su još tijekom domovinskog rata u donacijama iz inozemstva. Kad bi netko iste zatražio od Crvenog križa, mogao je to dobiti. Ponekad bi korisnik to vratio, a nekad se više nije niti javljao.
To smo smatrali našom usputnom aktivnošću, a neke kolege iz drugih gradskih društava temeljem toga pokrenule su konkretan projekt. Iz našeg okruženja tome se daleko najviše posvetio Crveni križ Velika Gorica.
Oni su tijekom rada nažalost uvidjeli i koji se problemi mogu javiti. To se uglavnom odnosi na to da korisnik „zaboravi“ vratiti pomagalo kad mu više ne treba, da vrati oštećeno ili neispravno. Zato su osmislili i pravilnik, te se potpisuje ugovor, kako bi se izbjegle moguće neugodnosti.
Crveni križ Dugo Selo će se sada zvanično pridružiti ovom projektu, jer se nadamo da će to otvoriti mogućnost nabave dovoljnog broja pomagala, a time i pružanje bolje usluge. U radu ćemo koristiti iskustva kolega koji to već duže provode kao zasebni projekt, a zvanično otvaranje Posudionice planiramo nakon preseljenja u novi prostor, jer veća količina pomagala, zahtjeva i veći skladišni prostor.
No već i sada naši sugrađani mogu donirati pomagala za kojima više nemaju potrebu. To mogu biti veća pomagala kao što je medicinski krevet, antidekubitusni madraci, princeze, hodalice, itd, ali dobrodošle su i manje stvari, razne ortoze, štake, pelene za odrasle i sl.
Isto tako, ukoliko privremeno trebaju neko pomagalo, slobodno nam se mogu obratiti, a mi ćemo im pomoći prema mogućnostima.

 

Lijep pozdrav

Gordana Kocaj
Ravnateljica GDCK-a Dugo Selo