p509011199A4DCBA 41FB 6001 39DD 93A990A4153D

Povodom obilježavanja Dana Europe u Gradskoj vijećnici se danas održala prigodna svečanost u organizaciji Grada Dugog Sela i OŠ Ivan Benković.
Pozdravne riječi okupljenima su uputili ravnatelj škole  Branko Goleš i gradonačelnik Stipe Velić. Istaknuli su važnost ulaska u EU te očuvanje našeg identiteta i baštine u sklopu te zajednice. Branko Goleš vodio je okupljene i kroz ostatak programa posvećenog upravo očuvanju baštine te Templasko-Ivanovske ostavštine, a kao zemlja-gost koju su predstavljali učenici u svojim prezentacijama ovaj je put bila Malta. Tradicionalni gosti bili su i prijetelji i nositelji svetomartinske tradicije iz Virja koji su također pridonjeli temi ovogodišnjeg obilježavanja.


Izveden je i prigodni kulturno-umjetnički program te zanimljiva predavanja djece na temu očuvanja kulturne baštine našeg kraja. Recitatorska  skupina sastavljena od učenica naše obje osnovne škole pod vodstvom prof. Dragane Radovan pripremila je kratki izbor poezije poznatih hrvatskih pjesnika. Učenici OŠ Josipa Zorića pod vodstvom prof. Zdenke Knežić imali su predavanje "Dugoselski zdenci, kulturna baština Dugog Sela, učenici OŠ Ivan Benković uz prof. Marinu Periša "Terra sancti Martini - Dugo Selo", a pod vodstvom prof. Jelene Kraljić "Predstavljanje Malte". Gosti iz OŠ Franje Viktora Šignjara iz Virja predstavili su kulturnu baštinu Virja, svoju povijest,  stare nošnje i povijesne mijene u rasporostranjenosti osobnih imena svoga kraja. Nakon kratke pauze imali smo priliku poslušati Tamburaški sastav Glazbene škole Dugo Selo, a dr.sc.Juraj Belaj održao je predavanje pod nazivom "Templari i Ivanovci u dugoselskom kraju".


Uz brojne priče o povijesti, Mario Kociper nas je vratio svojim fotografijama Dugog Sela u sadašnjost, a fotografije se u Gradskoj vijećnici mogu pogledati još ovaj tjedan, dok će nakon toga "gostovati" u obje osnovne škole.