000F04BBEA D23A 47CC 49FC 9E869E23F8E1

Izlučna smotra koreografiranog i izvornog folklora Grada Dugog Sela, općina Rugvica i Brckovljani održana je jučer u Dvorani Preporod ispunjenoj brojnom publikom koja je došla podržati male i velike folkloraše. Regionalne izlučne smotre prva su stepenica za odlazak na županijske smotre koreografiranog folklora djece i odraslih. Na smotri sudjelovale su dječje folklorne skupine KUD-a Preporod, dječja sekcija KUD-a „Ogranak seljačke sloge“ Lupoglav i dječja sekcija KUD-a „August Cesarec“ Brckovljani. Stručni žiri u sastavu Tvrtko Zebec i Dražen Varga imali su težak posao u odabiru dječjih sekcija za županijske smotre.

Brojčano nadmoćni bili su mali preporodaši koji su sukladno preporuci Zajednice kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije sudjelovali sa „tri“ skupine i to : najmlađi od 2,5 godine do 5 godina koreografijom „Dvoje milih, dvoje dragih“ – dječje igre sa pjevanjem iz Slavonije izazvali su i najveći pljesak njihovih obožavatelja baki i djedova, majci i očeva. Spretno vođeni i budnim okom praćeni od voditeljice Maje Matijaš spretno su izveli, brojalice, igre, pjesme i laganim folklornim korakom pokazali kako su se djeca nekada igrala u svojim godinama.

Druga sekcija preporodaša obuhvatila je djecu od 7-11 godina i to malu školu folklora i školu folklora voditeljica Matee Tumpe i Kristine Perković, koja su izvela koreografiju „Faljen budi Jezuš Kristuš“- dječje igre i pjesme iz Podravine. Koreografski skladno izvedeno djelo preporučeno je od strane stručnog žirija da predstavlja naš kraj na županijskoj smotri dječjeg koreografiranog folklora u Maloj Gorici 28.05.2017. godine.

Treća sekcija Preporoda sačinjavala su djeca dječjeg folklornog ansambla KUD-a izvevši pjesme i plesove Valpovštine , voditelja Stjepana Perka. Sekcija je također predložena da predstavlja naš kraj na smotri dječjeg folklora u Maloj Gorici.

Sve preporodove sekcije pratile su dječje tamburaške sekcije na tamburaškim i tradicijskim instrumentima poput diplica, dvojnica i samice. Voditelj tamburaške sekcije KUD-a Preporod je Mario Sorić.

Dječje sekcije Lupoglava i Brckovljana predstavile su se s dječjim igrama iz Međimurja. Razigrani i veseli spretno su izveli zadane korake , no brojčano nadmoćniji mali preporodaši osvojili su srca stručnog žirija koji je njih odabrao za županijske smotre.

U odrasloj kategoriji jedini predstavnik našeg područja bio je Folklorni ansambl KUD-a PREPOROD premijerno izvevši koreografiju Šokački i bošnjački folklorni motivi mađarskog dijela Baranje, koreografa i voditelja Stjepana Perka. Ansambl i dječje sekcije glazbeno je pripremio Ambrozije Puškarić, voditelj pjevanja. Violine dječjih sekcija uvježbala je Sanja Kociper.

Voditelj programa, ujedno i predsjednik KUD-a „Preporod“ gosp. Mario Mlinarek naglasio je veliki jubilej koje naše domaće Društvo slavi ove godine, a to je 110 obljetnica KUD-a. Naglasio je također da je i službeno potvrđeno da je KUD Preporod najbrojnije Društvo u Republici Hrvatskoj. Svoj veliki jubilej počeli smo obilježavati sa brojnim sekcijama već početkom ove godine, a svečani koncerti krenuti će već u lipnju mjesecu i to 4.6.2017. godine Koncert dječjih folklornih skupina, zatim 10. lipnja 2017. koncertom folklornog ansambla , dok će svečani koncert biti održan u Dvorani Vatroslava Lisinskoga u studenome ove godine.

 

Više fotografija