20170411 pravnaOvih je dana  Ministarstvo pravosuđa i službeno registriralo dugoselsku Udrugu "Auxilium", osnovanu još u studenom 2016. Odobrenje Ministarstva pravosuđa odnosi se za pružanje pravne pomoći na području Dugog Sela, Ivanić Grada, Sv. Ivana Zeline i Vrbovca. Prva je to Udruga takve vrste u našem gradu, ali i u Zagrebačkoj županiji, i jedna od rijetkih u Hrvatskoj, koja se bavi pružanjem besplatne primarne pravne pomoći.

Građani, posebno oni slabijeg imovisnkog stanja takvim putem mogu doći do općih pravnih informacija i savjeta, pružanja pomoći u sastavljanju podneska pred javnopravnim tijelima, Europskim sudom za ljudska prava i međunarodnim organizacijama u skladu s međunarodnim ugovorima i pravilima o radu tih tijela, zatim zastupanja u postupcima pred javnopravnim tijelima te pružanja pravne pomoći u mirnom rješenju spora.
Primarna pravna pomoć ne uključuje zastupanje u sudskom postupku. Besplatna pravna pomoć, sukladno Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći, namijenjena je socijalno i ekonomski ugroženoj kategoriji građana u svrhu djelotvornog ostvarenja pravne zaštite te pristupa sudu i drugim javnopravnim tijelima pod jednakim uvjetima.
Predsjednica Udruge je poznata dugoselska odvjetnica Nataša Rađenović, a uz nju će u Udruzi  raditi tajnica Štefica Pavičić te više mladih pravnika sa položenim pravosudnim ispitom, kao i oni iskusniji sa dugogodišnjim iskustvom koji će omogućiti građanima svu pravnu pomoć i savjete. Sjedište Udruge nalazi se u Osječkoj 12, Dugo Selo, a uredovno vrijeme bit će četvrtkom od 15,00 do 19,00 sati, dok će se sve informacije o načinu korištenja ove pomoći moći dobiti i putem e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.